Τελευταία Νέα, Ανακοινώσεις

Επικήδειος για τον Πέτρο Καρακίτσο
Φίλτατε Πέτρο, Αβάσταχτος ο πόνος και η στεναχώρια που πρέπει να σου πούμε το τελευταίο αντίο διότι φεύγεις ενώ είχες δυνατότητες να κάνεις και να προσφέρεις ... περισσότερα
Ψήφισμα Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Πάτρας για το θάνατο του Καθηγητή Κυτταρολογίας Τμήματος Ιατρικής ΕΚΠΑ Πέτρου Καρακίτσου
Έδρα: ΦΛΩΡΙΝΗΣ 9, Τ.Κ 264 41 Πάτρα Επικοινωνία: 2610-438689, Fax: 2610-990987 semmpatras@yahoo.com Πάτρα, 27/06/2017 Αρ.Πρωτ: 207/27-06-2017 Ψήφισμα Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Πάτρας για το θάνατοτου Καθηγητή Κυτταρολογίας Τμήματος ... περισσότερα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΙΩΝ-ΜΑΙΕΥΤΩΝ ΑΡΤΕΜΗ | 22/4/17, ΛΑΡΙΣΑ
  ... περισσότερα

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική περίοδος στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας. Χαρακτηρίζεται από τις αλλαγές – προσαρμογές του γυναικείου οργανισμού προκειμένου, εννέα μήνες αργότερα, να γεννηθεί ένα υγιές μωρό.

Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού αλλά οι εμφανέστερες στη γυναίκα είναι η αμηνόρροια, η αύξηση του μεγέθους της μήτρας, η πρόσληψη βάρους και η αύξηση του μεγέθους των μαστών.

Μαζί με αυτές, είναι πιθανόν στη διάρκεια κυρίως του πρώτου τριμήνου να παρουσιαστούν μερικά μικροπροβλήματα όπως πρωινή ναυτία και έμετοι, δυσκοιλιότητα, συχνουρία, κράμπες και ευαισθησία στις οσμές και στις γεύσεις. Όλα αυτά είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, φυσιολογικά επακόλουθα της εγκυμοσύνης αλλά στην περίπτωση που επιμένουν και προκαλούν σημαντική αδιαθεσία και δυσκολία στην καθημερινότητα, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τη Μαία και το γιατρό σας.

Αμέσως μετά την εξακρίβωση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Μαία ή Μαιευτή και σε γιατρό, οι οποίοι θα σας συμβουλεύσουν και θα «παρακολουθούν» την εγκυμοσύνη σας. Με τη φράση «παρακολούθηση της εγκυμοσύνης» εννοούμε τη διενέργεια όλων των απαραίτητων κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων που θα εξασφαλίσουν, στο βαθμό του δυνατού, μια φυσιολογικά εξελισσόμενη εγκυμοσύνη, ένα υγιώς αναπτυσσόμενο έμβρυο ή και την έγκαιρη ανίχνευση παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να απαιτήσουν περισσότερο εξειδικευμένη φροντίδα. Για το λόγο αυτό η τακτική παρακολούθησή σας από τις Μαίες, τους Μαιευτές και τους Μαιευτήρες είναι απαραίτητη και δεν θα πρέπει να την παραμελείτε.

Μη διστάζετε να θέτετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία έχετε εσείς και ο σύντροφός σας, όπως και να επισημαίνετε διάφορες καταστάσεις που σας προβληματίζουν, καθώς είναι πιθανό κάποιες από αυτές να υποκρύπτουν κάποια παθολογική κατάσταση. Επίσης μην αποκρύπτετε τίποτα από το ατομικό και οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό καθώς μπορεί επίσης να αποτελούν σημαντικές πληροφορίες για το σχεδιασμό της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης σας. Δεν θα πρέπει να  διστάζετε να προβάλετε τις προσωπικές σας απόψεις και ανάγκες για την εγκυμοσύνη καθώς βάσει αυτών, στην περίπτωση που δεν επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους κάποια διαφορετική προσέγγιση, θα σχεδιαστεί το πρόγραμμα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης σας.

Η εγκυμοσύνη σηματοδοτεί μια σπουδαία στιγμή στη ζωή τόσο της γυναίκας όσο και του συντρόφου της. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση, είναι απαραίτητο να τροποποιήσετε σε κάποιο βαθμό τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη, συνήθειες όπως κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, ανθυγιεινή διατροφή και ανεξέλεγκτη πρόσληψη βάρους θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που καταπονεί τον οργανισμό (όπως για παράδειγμα υπερβολική γυμναστική, περιορισμένες και ακατάστατες ώρες ύπνου, εξαντλητικές δίαιτες, εργασία σε μη υγιεινό περιβάλλον, πολύωρα και κουραστικά ταξίδια).

Η εγκυμοσύνη χρειάζεται μια ισορροπημένη ζωή με μέτρο, ξεκούραση, ηρεμία και υγιεινή διατροφή. Συζητήστε για όλα αυτά τα θέματα με τις Μαίες και τους Μαιευτές, ώστε να λάβετε εξειδικευμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις και συμβουλές.

Κατά τα άλλα η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη στιγμή της ζωής, την οποία πρέπει να μοιραστείτε και να χαρείτε μαζί με το σύντροφο και το οικογενειακό – φιλικό σας περιβάλλον.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικού χαρακτήρα συμβουλές για την εγκυμοσύνη.

Επισημαίνεται ότι αυτές σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών, στους οποίους και θα πρέπει να απευθύνεστε για εξατομικευμένες συμβουλές στην εγκυμοσύνη σας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι σημαντικό η έγκυος γυναίκα να τρέφεται επαρκώς, ακολουθώντας ένα ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο, το οποίο θα βασίζεται στη σωστή αναλογία των θρεπτικών συστατικών, στα φρούτα και τα λαχανικά και σε μικρά και συχνά γεύματα.

Προσπαθήστε να επιλέγετε κατά το δυνατόν γνήσιες και υγιεινές τροφές. Καθιερώστε το καλό πλύσιμο των φρούτων, των λαχανικών και του κρέατος. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και ζωικού κυρίως λίπους. Αποφύγετε τις τυποποιημένες τροφές, το φαγητό τύπου fast food, τα πικάντικα φαγητά, τα αναψυκτικά, τους ζαχαρούχους χυμούς και το τσιγάρισμα.

Ορισμένοι συστήνουν την αποφυγή τροφών όπως οστρακοειδή και ορισμένους ξηρούς καρπούς για το φόβο αλλεργίας. Καταναλώστε άμυλο με μέτρο, αποφύγετε τις σάλτσες, τα καρυκεύματα και γενικά οποιαδήποτε τροφή σας ενοχλεί στο στομάχι ή επιτείνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και ναυτίας. Προτιμήστε εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τα οποία ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό.

Η πρόσληψη βάρους δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη αλλά ούτε και απότομη. Συνήθως μια «αποδεκτή» πρόσληψη βάρους κυμαίνεται από 10 έως 12 κιλά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια της οποίας απαγορεύονται οι δίαιτες. Η άποψη ότι η έγκυος γυναίκα «τρώει για δύο» είναι λανθασμένη. Η έγκυος οφείλει να τρώει επαρκώς και υγιεινά.

Στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποια παθολογική κατάσταση όπως σακχαρώδης διαβήτης, οι ειδικοί που σας παρακολουθούν πιθανώς να σας συστήσουν να συμβουλευθείτε ενδοκρινολόγο, ο οποίος και θα ρυθμίσει το διαιτολόγιό σας.


ΦΑΡΜΑΚΑ
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα φάρμακα αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη, ιδίως στο πρώτο τρίμηνο, πέραν των περιπτώσεων που επιβάλλεται η χορήγησή τους για λόγους που σχετίζονται με την υγεία της εγκύου και του κυήματος.
Η έγκυος γυναίκα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνει φάρμακα από μόνη της και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού. Οδοντιατρικές εργασίες , ακτινογραφίες που δεν κατευθύνονται προς τη μήτρα και τοπικές αναισθησίες γενικά επιτρέπονται αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τη Μαία, το Μαιευτή και το γιατρό που σας παρακολουθούν και να ενημερώνετε το προσωπικό των αντίστοιχων εργαστηρίων και ιατρείων σχετικά με το ότι είστε έγκυος.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και δεν συνυπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση, η σεξουαλική δραστηριότητα δεν απαγορεύεται. Θα πρέπει όμως να γίνεται με μέτρο, με ηπιότητα και χωρίς να προκαλεί δυσφορία στην έγκυο γυναίκα. Πλησιάζοντας προς το τέλος της εγκυμοσύνης, μπορεί να συσταθεί η χρήση προφυλακτικού, δεδομένου ότι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν έναρξη του τοκετού σε περίοδο που ο τοκετός δεν είναι επιθυμητός αλλά πρόωρος. Αντίθετα, όταν η ηλικία κύησης επιτρέπει την έναρξη του τοκετού, πολλές Μαίες και γιατροί συστήνουν την επαφή χωρίς προφυλακτικό, ως ένα φυσικό μέσο πρόκλησής του.

Μια απειλούμενη εγκυμοσύνη, η οποία εκδηλώνεται με αιμόρροια κατά τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, ιστορικό πρόωρου τοκετού, οι διάφοροι τύποι προδρομικού πλακούντα και άλλες καταστάσεις καθιστούν τη σεξουαλική επαφή απαγορευτική.

Πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη και τη συμβουλή της Μαίας, του Μαιευτή και του γιατρού που σας παρακολουθούν ως προς τη σεξουαλική σας ζωή. Στις περιπτώσεις που αυτή δεν απαγορεύεται, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να γίνεται με ηπιότητα, σε θέσεις που δεν κουράζουν την έγκυο και δεν της προκαλούν σωματική ή ψυχική δυσφορία.

ΤΑΞΙΔΙΑ
Εάν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, τα ταξίδια δεν είναι απαγορευτικά αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζεται η άνεση και ξεκούραση της εγκύου που ταξιδεύει. Στην περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλών μεταφορικών μέσων, συνήθως συνίσταται κατά σειρά αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και αυτοκίνητο. Εάν το ταξίδι πραγματοποιηθεί με αυτοκίνητο, η έγκυος πρέπει να κάθεται αναπαυτικά, με ζώνη ασφαλείας και να γίνονται συχνά διαλείμματα προκειμένου να ξεκουράζεται και να περπατάει. Εξυπακούεται η χρήση των κανόνων ασφαλούς οδήγησης.

Θα ήταν συνετό, επίσης, ο προορισμός του ταξιδιού να παρέχει υπηρεσίες υγείας, στην περίπτωση που τις χρειαστεί η έγκυος ενώ δεν θα ήταν άσκοπο το να έχει μαζί της την καρτέλα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης προκειμένου, εάν χρειαστεί, να μελετήσουν το ιστορικό της οι επαγγελματίες υγείας στους οποίους θα απευθυνθεί επί ανάγκης. Ευκόλως εννοούμενο είναι ότι ο προορισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει δυνατότητα εύκολης και γρήγορης μετάβασης σε περιοχή με παροχές υπηρεσιών υγείας.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ – ΑΛΚΟΟΛ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΘΙΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Πρόκειται για αποδεδειγμένα επιβλαβείς συνήθειες όχι μόνο στην εγκυμοσύνη αλλά και στη γενικότερη υγεία καθώς η επίδρασή τους επεκτείνεται στην έγκυο γυναίκα, στο κυοφορούμενο έμβρυο και, κατ’ επέκταση, σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το κάπνισμα συνδέεται με αυτόματες αποβολές, χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό,  καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου και με αιφνίδιο νεογνικό θάνατο. Κατά το κάπνισμα είναι δυνατό να δημιουργηθούν «έμφρακτα» στον πλακούντα, περιοχές δηλαδή ισχαιμικής του νέκρωσης, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ελεύθερη ανταλλαγή οξυγόνου και άλλων αερίων μεταξύ του πλακούντα και του εμβρύου.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες στη διάπλαση του εμβρύου, κυρίως στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, καθυστέρηση της ανάπτυξης, υποπλασία του προσώπου (εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο). Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί ποια είναι η μικρότερη ασφαλής δόση κατανάλωσης αλκοόλης.

Η χρήση εθιστικών ουσιών εκ μέρους της μητέρας επίσης προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, τα οποία περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα, προωρότητα, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, ψυχοκινητικές διαταραχές, πρόωρη ρήξη των υμένων, νεογνικές  λοιμώξεις κ.α. Επιπλέον μπορεί να προκληθεί σύνδρομο στέρησης στο νεογνό και στο έμβρυο.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, η γυμναστική της εγκύου δεν είναι απαγορευτική αντίθετα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, με την προϋπόθεση να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες.
Το ήπιο περπάτημα, ο χορός, η κολύμβηση, η γιόγκα και η χαλαρή εκγύμναση δεν προκαλούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Ιδίως η κολύμβηση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα εξαιτίας της απουσίας καταπόνησης των αρθρώσεων και της μέσης.

Η έγκυος γυναίκα, με τη σύμφωνη γνώμη της Μαίας, του Μαιευτή και του γιατρού της, μπορεί να γυμνάζεται χαλαρά, αποφεύγοντας την καταπόνηση, την έντονη κούραση και τη γυμναστική με βάρη.

Θα πρέπει να είναι προσεκτική ως προς τις πτώσεις, να κάνει διαλείμματα συχνά και να διακόπτει τη γυμναστική στην περίπτωση που κουραστεί ή ζαλιστεί.

Επίσης, η έγκυος που γυμνάζεται θα πρέπει να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να μην προκαλούνται υπογλυκαιμίες.

 Επισυναπτόμενα Αρχεία: