Τελευταία Νέα, Ανακοινώσεις

Επικήδειος για τον Πέτρο Καρακίτσο
Φίλτατε Πέτρο, Αβάσταχτος ο πόνος και η στεναχώρια που πρέπει να σου πούμε το τελευταίο αντίο διότι φεύγεις ενώ είχες δυνατότητες να κάνεις και να προσφέρεις ... περισσότερα
Ψήφισμα Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Πάτρας για το θάνατο του Καθηγητή Κυτταρολογίας Τμήματος Ιατρικής ΕΚΠΑ Πέτρου Καρακίτσου
Έδρα: ΦΛΩΡΙΝΗΣ 9, Τ.Κ 264 41 Πάτρα Επικοινωνία: 2610-438689, Fax: 2610-990987 semmpatras@yahoo.com Πάτρα, 27/06/2017 Αρ.Πρωτ: 207/27-06-2017 Ψήφισμα Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Πάτρας για το θάνατοτου Καθηγητή Κυτταρολογίας Τμήματος ... περισσότερα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΙΩΝ-ΜΑΙΕΥΤΩΝ ΑΡΤΕΜΗ | 22/4/17, ΛΑΡΙΣΑ
  ... περισσότερα

Καισαρική Τομή

Η Καισαρική Τομή είναι ένας δεύτερος τρόπος με τον οποίο διεκπεραιώνεται η γέννηση του παιδιού. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το μωρό εξέρχεται από τομή των κοιλιακών τοιχωμάτων και της μήτρας και η οποία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ή υπό επισκληρίδιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει από παλιά διαπιστώσει την αυξημένη συχνότητα εκτέλεσης καισαρικών τομών σε όλο τον κόσμο και έχει συστήσει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε η συχνότητά της να περιοριστεί, εντούτοις διαπιστώνονται αυξημένες συχνότητες εκτέλεσης καισαρικών τομών σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η τεκμηριωμένη άποψη των Μαιών και Μαιευτών είναι ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό της μικρότερης δυνατής παρεμβατικότητας, επομένως με όση περισσότερη «φυσικότητα» είναι εφικτό. Εντούτοις δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η καισαρική τομή αποτελεί σωτήρια λύση σε ορισμένες περιπτώσεις, λίγες αριθμητικά αλλά τέτοιες που να επιβάλλουν μια τέτοια παρέμβαση.

Με άλλα λόγια οι Μαίες και οι Μαιευτές δεν αντιτίθενται στην εκτέλεση καισαρικών τομών όταν οι συνθήκες που αφορούν στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου την επιβάλλουν ή όταν είναι αποτέλεσμα της βούλησης της εγκύου, η οποία έχει προκύψει κατόπιν λεπτομερούς και αντικειμενικής πληροφόρησης.

Είμαστε όμως αντίθετοι στην εκτέλεση καισαρικών τομών για λόγους άσχετους με την υγεία μητέρας – παιδιού ή όταν εκτελούνται χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη ή εάν είναι αποτέλεσμα κατευθυνόμενης πληροφόρησης. Παρά ταύτα, οι Μαίες και οι Μαιευτές έχουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή φροντίδας και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή και στα νεογνά τους.

Κάποιες φορές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή αισθάνονται μειονεκτικά επειδή δεν κατόρθωσαν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό και πολλές φορές αυτό το συναίσθημα μειονεκτικότητας επιδεινώνεται εξαιτίας του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος.

Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν ισχύει. Η καισαρική τομή, όταν εκτελείται κατόπιν σαφούς ιατρικής ένδειξης, γίνεται επειδή οι συνθήκες τη δεδομένη στιγμή (είτε από τη μητέρα είτε από το έμβρυο είτε και από τους δύο μαζί) δεν ευνοούν τον φυσιολογικό τοκετό και δεν συνδέεται με τη γενικότερη ικανότητα των γυναικών να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις.

Σχετικά με την εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού μετά από προηγούμενη καισαρική τομή, η διεθνής βιβλιογραφία υποστηρίζει πως είναι ασφαλής και επιτρεπτή πρακτική, αρκεί να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες ασφαλείας. Ωστόσο δεν είναι συνηθισμένη πρακτική στη χώρα μας, στην οποία συνηθίζεται η εκτέλεση νέας καισαρικής τομής επί προηγηθείσας.Επισυναπτόμενα Αρχεία: