Τελευταία Νέα, Ανακοινώσεις

19 Απριλίου 2017
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΙΩΝ-ΜΑΙΕΥΤΩΝ ΑΡΤΕΜΗ | 22/4/17, ΛΑΡΙΣΑ
  ... περισσότερα
13 Μαρτίου 2017
ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΜΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕ
Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και αρχής ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ Του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών/ευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης, ν.π.δ.δ. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη επί της οδού ... περισσότερα
19 Απριλίου 2017
HPV και Βιοδείκτες στη Μ/Γ | 22 & 23/4/2017 | Λάρισα
... περισσότερα

Τοκετός

Ο τοκετός αποτελεί το τέλος της περιόδου της εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται από όλα εκείνα τα φαινόμενα που οδηγούν στη γέννηση του εμβρύου, στην έξοδό του δηλαδή από τη μήτρα όπου κυοφορούνταν τους τελευταίους εννέα μήνες. Κατά τον τοκετό το γεννητικό σύστημα της γυναίκας, συνεπικουρούμενο από τα υπόλοιπα οργανικά συστήματα αλλά και από το ίδιο το έμβρυο, με μια σειρά από τροποποιήσεις, βοηθάει ώστε να έρθει το μωρό στο φως.

Η θέση των Μαιών και Μαιευτών για τον τοκετό είναι ότι αυτός, στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των περιπτώσεων, αποτελεί ένα εξίσου φυσιολογικό φαινόμενο, στο οποίο η παρεμβατικότητα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου αυτή είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί το καλώς έχειν τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.

Για το λόγο αυτό και σύμφωνα πάντοτε με όλες τις σχετικές επιστημονικές έρευνες τακτικές όπως η πρόκληση τοκετού με προσταγλανδίνες ή ωκυτοκίνη, η τεχνητή ρήξη θυλακίου, η συνεχής καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση, ο περιορισμός των κινήσεων της επιτόκου κατά τον τοκετό και η απαγόρευση χορήγησης υγρών στην επίτοκο πρέπει να είναι αιτιολογημένες επιστημονικά.

Το ξύρισμα του εφήβαιου και ο υποκλισμός είναι τεχνικές που δεν προσφέρουν αποδεδειγμένα όφελος στην υγεία της επιτόκου και του παιδιού της και πρέπει να εκλείψουν.