Τελευταία Νέα, Ανακοινώσεις

Επικήδειος για τον Πέτρο Καρακίτσο
Φίλτατε Πέτρο, Αβάσταχτος ο πόνος και η στεναχώρια που πρέπει να σου πούμε το τελευταίο αντίο διότι φεύγεις ενώ είχες δυνατότητες να κάνεις και να προσφέρεις ... περισσότερα
Ψήφισμα Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Πάτρας για το θάνατο του Καθηγητή Κυτταρολογίας Τμήματος Ιατρικής ΕΚΠΑ Πέτρου Καρακίτσου
Έδρα: ΦΛΩΡΙΝΗΣ 9, Τ.Κ 264 41 Πάτρα Επικοινωνία: 2610-438689, Fax: 2610-990987 semmpatras@yahoo.com Πάτρα, 27/06/2017 Αρ.Πρωτ: 207/27-06-2017 Ψήφισμα Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Πάτρας για το θάνατοτου Καθηγητή Κυτταρολογίας Τμήματος ... περισσότερα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΙΩΝ-ΜΑΙΕΥΤΩΝ ΑΡΤΕΜΗ | 22/4/17, ΛΑΡΙΣΑ
  ... περισσότερα

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Υπόβαθρο

Μαία/ μαιευτής είναι το άτομο, το οποίο, έχοντας εισαχθεί κανονικά σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαίες/ μαιευτές, θεσμικά αναγνωρισμένο στη χώρα στην οποία εντοπίζεται, ολοκληρώνει με επιτυχία το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών και αποκτά τα προαπαιτούμενα προσόντα για να εγγραφεί στους επαγγελματικούς συλλόγους και να του δοθεί η απαραίτητη άδεια να εξασκήσει τη μαιευτική. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών (ICM) θεωρεί ότι η μαία/ μαιευτής προσφέρει φροντίδα που βασίζεται σε μία φιλοσοφία, η οποία επηρεάζει το μοντέλο της φροντίδας. Αυτό το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές αυτή τη φιλοσοφία και το μοντέλο της μαιευτικής φροντίδας.

Διακήρυξη των πιστεύω

Ως μαίες/ μαιευτές, εμείς πιστεύουμε ότι
1.    Η τεκνοποίηση είναι μία πολύ έντονη συναισθηματικά εμπειρία, η οποία επηρεάζει πολύ σημαντικά τόσο την ίδια τη γυναίκα, την οικογένειά της αλλά και την κοινωνία.
2.    Η γέννα είναι μία κανονική φυσιολογική διαδικασία
3.    Οι μαίες/ μαιευτές είναι οι πιο κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και στην περίοδο της λοχείας. 
4.    Η μαιευτική φροντίδα ενδυναμώνει τις γυναίκες να αναλάβουν υπευθυνότητα για την υγεία τους αλλά και για την υγεία της οικογένειάς τους.
5.    Η μαιευτική φροντίδα γίνεται πάντα σε συνεργασία με τις γυναίκες και είναι προσωποποιημένη, συνεχής και όχι αυταρχική.
6.    Η μαιευτική φροντίδα συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη. Η μαιευτική φροντίδα είναι ολιστική στη φύση της, βασισμένη στην κατανόηση των  κοινωνικών, συναισθηματικών, πολιτισμικών, πνευματικών, ψυχολογικών και φυσικών εμπειριών των γυναικών αλλά συνάμα στηρίζεται στην καλύτερη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.
7.    Οι μαίες/ μαιευτές έχουν εμπιστοσύνη και σεβασμό στις γυναίκες και στην ικανότητά τους να γεννήσουν το μωρό τους.
8.    Η γυναίκα είναι εκείνη που πρωταρχικά αποφασίζει σε σχέση με τη φροντίδα της και έχει το δικαίωμα να πληροφορείται για ότι μπορεί να τις εμπλουτίσει τις ικανότητές της για να παίρνει αποφάσεις.

Ως αποτέλεσμα:
1.    Η μαιευτική φροντίδα προωθεί, προστατεύει και υποστηρίζει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας, ενώ σέβεται την εθνική και πολιτισμική ποικιλομορφία.
2.    Η μαιευτική πρακτική προωθεί και προασπίζει τη μη παρεμβατική πολιτική σε φυσιολογικές γέννες.
3.    Η μαιευτική πρακτική χτίζει την εμπιστοσύνη των γυναικών στον εαυτό τους στο να φέρουν εις πέρας τον τοκετό τους.
4.    Οι μαίες/ μαιευτές χρησιμοποιούν την τεχνολογία κατάλληλα και παραπέμπουν έγκαιρα τα περιστατικά, όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα.
5.    Οι μαίες/ μαιευτές παρέχουν φροντίδα ευέλικτη, η οποία μπορεί να προβλέπει την εξέλιξη.
6.    Οι μαίες/ μαιευτές παρέχουν στις γυναίκες ενημέρωση και συμβουλές με τέτοιο τρόπο που να προωθείται η συμμετοχή και να διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων από τις ίδιες.
7.    Η μαιευτική πρακτική διατηρεί την εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των μαιών και των γυναικών.
8.    Η μαιευτική πρακτική ενεργά προωθεί και προστατεύει το καλώς έχειν των γυναικών, ενώ προάγει το επίπεδο υγείας του βρέφους.

Οδηγητική Διακήρυξη Προς Οργανισμούς-Μέλη

Οι οργανισμοί- μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το έγγραφο σαν οδηγό για την εκπαίδευση των μαιών/ μαιευτών, για την οργάνωση της μαιευτικής φροντίδας, για την υποστήριξη της επίβλεψης των μαιών και την αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ των μαιών/ μαιευτών και των πελατών τους. Οι οργανισμοί μέλη μπορούν να μοιραστούν αυτό το έγγραφο μαζί με οργανισμούς άλλων επαγγελματιών υγείας αλλά και κυβερνήσεων για τη διαμόρφωση κανονισμών και νόμων σε σχέση με τη μαιευτική φροντίδα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΙΩΝ/ΜΑΙΕΥΤΩΝ

Υπόβαθρο

Ο Διεθνής Κώδικας Ηθικής της ICM (Διεθνής Συνομοσπονδίας Μαιών) παροτρύνει τις μαίες/ μαιευτές να σέβονται το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει και προωθεί την αποδοχή της ευθύνης της ίδιας, για το αποτέλεσμα των επιλογών της. Οι μαίες/ μαιευτές συνεργάζονται με τις γυναίκες, υποστηρίζοντας το δικαίωμά τους στην ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα τους αλλά και ενδυναμώνοντάς τες να μιλούν για τον εαυτό τους σε ζητήματα που αφορούν την υγεία των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους μέσα στην κοινότητα/ κοινωνία όπου ζουν.

Διακήρυξη των Πιστεύω


Η Διεθνής Συνομοσπονδίας Μαιών αναγνωρίζει ότι η μαιευτική είναι ένα επάγγελμα που βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των γυναικών και των μαιών.

Θέση

Η Διεθνής Συνομοσπονδίας Μαιών θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εργασθεί με ομάδες, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των γυναικών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, για να επιτευχθούν σε παγκόσμιο φάσμα, δίκαια αποτελέσματα σε σχέση με την αναπαραγωγική υγεία. Όλες οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του μαιευτικού επαγγέλματος θα βασίζονται στα παρακάτω:
•    στις ανάγκες υγείας των γυναικών και των μωρών τους
•    στη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία προσδιορισμού αυτών των αναγκών
•    στην ενθάρρυνση των μαιών/μαιευτών, ένθερμα να βοηθούν τις γυναίκες, ως τους δέκτες της μαιευτικής φροντίδας, να συμμετέχουν στις ενέργειες, που στόχο θα έχουν τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας
•    στην ενθάρρυνση των μαιευτικών συλλόγων να περιλαμβάνουν γυναίκες και πελάτες τους στις δραστηριότητές τους.

Οδηγητική Διακήρυξη Προς Οργανισμούς-Μέλη

Οι οργανισμοί- μέλη παροτρύνονται να δεχθούν αυτή τη διακήρυξη και να την εφαρμόσουν στο δικό τους περιβάλλον.


Επιμέλεια- απόδοση στα ελληνικά: Αγγελική ΑντωνάκουΕπισυναπτόμενα Αρχεία: