Τελευταία Νέα, Ανακοινώσεις

19 Απριλίου 2017
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΙΩΝ-ΜΑΙΕΥΤΩΝ ΑΡΤΕΜΗ | 22/4/17, ΛΑΡΙΣΑ
  ... περισσότερα
13 Μαρτίου 2017
ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΜΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕ
Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και αρχής ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ Του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών/ευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης, ν.π.δ.δ. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη επί της οδού ... περισσότερα
19 Απριλίου 2017
HPV και Βιοδείκτες στη Μ/Γ | 22 & 23/4/2017 | Λάρισα
... περισσότερα

Ιστορία των μαιευτικών σπουδών στην Ελλάδα

Η πρώτη μαιευτική σχολή λειτούργησε το 1838, στο νεοσυσταθέν Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα υπό τον Καθηγητή της Χειρουργικής Νικόλαο Κωστή. Στην πρώτη σχολή φοίτησαν 5 φοιτήτριες Μαίες. Στη συνέχεια, μαιευτική εκπαίδευση παρεχόταν στις Μαιευτικές Κλινικές που λειτουργούσαν στην Αθήνα και για το λόγο αυτό το 1909 με νομοθετικό διάταγμα οι Μαίες διακρίνονταν αναλόγως της φοίτησής τους ή όχι σε σχολή σε "επιστήμονες" και "πρακτικές".
Το 1932, τις αδυναμίες της παροχής μαιευτικής εκπαίδευσης ήρθε να καλύψει η Έλενα Βενιζέλου, η οποία εκτός από το Μαιευτήριο "Μαρίκα Ηλιάδη" που ίδρυσε, φρόντισε και για τη μαιευτική εκπαίδευση με την ίδρυση της Σχολής Μαιών "Βιργινία Σκυλίτση", η λειτουργία της οποίας συνεχίστηκε έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Τη δεκαετία του 1940 λειτούργησε η Σχολή Μαιών του Δημόσιου Μαιευτηρίου Θεσσαλονίκης και το 1952 ιδρύθηκε η σχολή του Μαιευτηρίου "Αλεξάνδρα". Μαιευτική Σχολή λειτουργούσε και στην υπό Ιταλική κατοχή Ρόδο, η οποία έκλεισε με την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό Κράτος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις αρχές του 1980 οι μαιευτικές σχολές έκλεισαν και μεταφέρθηκαν στα τότε ΚΑΤΕΕ και στη συνέχεια στα ΤΕΙ. Από τις αρχές του 1980 τα τμήματα Μαιευτικής των ΤΕΙ δέχτηκαν και άρρενες φοιτητές, οι οποίοι ονομάστηκαν "Μαιευτές".
Σήμερα λειτουργούν τρία τμήματα Μαιευτικής στην Ελλάδα, στα ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.